Krolf - Historik  (Kilde: Wikipedia)

Den variation, der spilles i Danmark, er opfundet af Frits Oswald Henriksen på en ferie ved Hjörnared Sjöen i 1973. Dengang var det et 1-huls spil.

1981 blev spillet taget med hjem til Nørre Aaby, og der blev anlagt en 12-hullers bane i anlægget ved Æblehaven.

Op igennem 1980'erne kom flere og flere i kontakt med krolf, og i 1989 blev der inviteret til det første uofficielle VM i krolf af Frits' svigersøn Peter L. Christensen, Ødis Kroge. Siden er der spillet om VM-titlen hvert år.

1993 blev der lavet en uofficiel holdturnering og spillet spredte sig langsomt op igennem 90'erne for rigtig at accelerere, da der blev taget hul på det nye årtusinde.

Fra starten i 1973 til 1985 blev der udelukkende spillet med trækøller og - kugler. Fra ca. 1985 til 1988 blev der eksperimenteret med kunststofkøller, men konstruktionen var for besværlig.

Verner Mikkelsen Nielsen, Skive, var den første, der fandt på den konstruktion af krolfudstyr, der bruges i dag. Det skete i 1989, da han stillede op til det første VM. Verner var også med på ferien tilbage i 1973, da Frits og Verner var gift med hver sin søster, så mon ikke Verner også har haft en finger med i spillets opfindelse.

Da Verners ganske enkle konstruktion først var set, blev den kopieret og ændret en ganske lille smule til de nu kendte krolfkøller.

Der måtte spilles med trækugler til starten af 90'erne, men så kunne man få nylon- og andre kunststofkugler, som kunne holde til den ret hårde belastning.

I 2004 blev Dansk Krolf Union stiftet, og krolf blev hermed officielt organiseret.

 

DAI - KROLF 


Det var først i 2008, at Dansk Arbejder Idræt (DAI) tog krolf på programmet sammen med det utal af idrætsgrene og aktiviteter, som DAI i øvrigt tilbyder. I løbet af de 5-6 år der er gået, er der over hele landet oprettet over 140 foreninger med tilsammen ca. 4.500 medlemmer og ved alle 5 regioner oprettes fortsat nye klubber, hvor medlemmer strømmer til i et så stort omfang, at Krolf i dag må betegnes som den mest ekspanderende idrætsgren indenfor DAI.

Allerede fra starten var interessen for Krolf i Randers så stor, at DAI’s idrætskonsulent fandt det mest fornuftig, at oprette 2 klubber. I 2009 blev der etableret krolfbaner ved Kærsmindebadet, til fælles brug for Randers Seniorkrolf og krolfafdelingen under Randers Naturmotion - nu Randers Krolf.

Den forholdsvis nye sport er de sidste år buldret frem og har især tiltrukket de lidt ældre generationer i en grad, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) i juni 2015 formeldt godkendte, at DAI opfylder kravene til officielt afholdelse af Danmarksmesterskabet. DAI er derfor blevet en del af DIF familien på 61 specialforbund og er nu helt officielt DIF´s primære udbyder af krolf i Danmark.

Godkendelsen betyd bl.a., at DIF’s officielle mesterskabsmedalje kunne uddeles ved DM i Skanderborg den 26. september 2015. (Se omtale under: Nyheder /DM krolf)